Közélet

2015.11.21. 08:46

Megerősítette a MÁV: csökken a vonatszám hétvégeken

Füzesabony és Eger között Andornaktálya és Maklár esetében hétvégén csökken az eljutási lehetőségek száma.

M. A.

A 444.hu-n nemrégiben megjelent információ szerint a MÁV-START Zrt. az Eger-Füzesabony vasútvonalon tizenhat vonatot szüntetne meg: a szakaszt érintő tervezet szerint a hétvégéken Füzesabonyból a páros óra 8 perckor, Egerből a páratlan óra 31-kor induló vonatok esnének ki, így csak minden második órában lehet majd Budapestről a megyeszékhelyre eljutni.

Lapunk megkeresésére a következő választ adta a vasúttársaság: a 2015/16. évi menetrend idén december 13-án lép érvénybe. A tervezett optimalizálás keretében szombat, vasárnap és ünnepnap kilenc pár vonat nem közlekedik. A személyvonatok napközben többnyire kétóránként járnak, illetve Füzesabony–Eger viszonylatban 17, ellenkező irányban 18 sebes- és személyvonattal biztosítják az eljutást. A kétóránkénti személyvonati kiszolgálással minden második órában van csatlakozás Füzesabonyban az óránként közlekedő IC-járatokhoz. A csatlakozás azokban az órákban marad meg, amikor az IC-k Miskolctól távolabbra és távolabbról közlekednek, s amikor van személyvonati csatlakozás Tiszaújváros, Debrecen felé, illetve onnan.

Füzesabony és Eger között Andornaktálya és Maklár esetében hétvégén csökken az eljutási lehetőségek száma. Reggel és este 3-4 órás vonatközlekedési szünet lesz.

A személyvonatokon az utasszám csökkent. A hétvégi utazási igényekhez képest – mivel a gyorsvonatok kétóránként továbbra is közlekednek – elegendő a járatsűrűség még a vasárnap délutáni, diákforgalmi csúcsidőben is. A kevesebb, de jobban kihasznált vonatok révén jelentősen javul a költséghatékonyság és a szolgáltatási színvonal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!