Olajmező

2024.05.05. 08:58

Olajat találtak nem messze a megyehatártól

Tura határában napi ezer hordó kőolajat termelnek ki a sikeres próbafúrás után.

Tóth Balázs

Olajra bukkant a MOL Tura közelében, írja a portfolio.hu. A sikeres fúrás a Mol és az O&GD közös kutatásának eredménye, amit azután kezdtek meg, hogy 2023 nyarán a Mol 49 százalékos részesedést szerzett az O&GD három kutatási koncessziójában. A közös munka eredményeként új, eddig ismeretlen kőolajlelőhelyet fedeztek fel Tura közelében, ahol elkezdődött a próbatermelés. Az új lelőhelyről jelenleg körülbelül napi 1000 hordó (ez körülbelül 160 ezer liter, azaz 160 köbméter) kőolajat termelnek, amit a Dunai Finomítóban dolgoznak fel.

A Portfolio szerint a Paleogén-medencében jelenleg 4 kutatási koncesszió van, ebből a Mol a Dány terület felett rendelkezik. A Mol még 2022-ben fedezett fel itt olajmezőt, az ezen található Vecsés-2 kút mára a Mol egyik legnagyobb hozamú magyarországi olajkútjává vált napi 1400 hordó termeléssel, de a 2016 óta sikeresen termelő Tóalmás-Észak olajmező is a közelben található.

Az O&GD három (Mogyoród, Nagykáta és Ócsa) kutatási koncessziót nyert el korábban, amelyekben hatósági jóváhagyásokat követően a Mol 2023 nyarán szerzett 49 százalékos részesedést. A Tura-D-3 nevű kutat tavaly nyáron kezdték fúrni és 2100 méter mélyen bukkantak az olajkészletre. A kút jelenleg naponta körülbelül 1000 hordó kőolajat ad, a felek megosztoznak a kitermelt mennyiségen. Ez a MOL számára napi körülbelül 500 hordót jelent, ami a MOL-csoport 2023-as átlagos napi kőolajtermelésének körülbelül egy százaléka és a MOL magyarországi kőolajtermelésének öt százaléka.


(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!