Együttműködés

2024.03.28. 06:55

Bűnmegelőzési fórumon tárgyaltak a rendőrök és a civilek

Civil szervezetekkel tartott bűnmegelőzési fórumot a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerdán az egri Civil Közösségek Házában. A bűnmegelőzési fórum célja az együttműködés, s hogy a rendőrség a helyi szervezetekkel közösen találjanak megoldást a vármegyét érintő problémákra.

Mellik Alexandra

– A bűnmegelőzési fórum célja az együttműködés, s hogy közös eszközöket találjunk a mindannyiunkat érintő kihívások orvoslására – kezdte beszédében  dr. Berndt-Iványi Judit rendőr hadnagy, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának alosztályvezetője. – Ezek mindannyiunkat érintő problémák. Igaz, a rendőrség önálló szervként működik, de ha jobban belegondolunk, a civil szervezetek működése elengedhetetlen a munkánkhoz. 

Oláh-Paulon László r. alezredes, az Országos Rendőr Főkapitányság Bűnmegelőzési osztályának vezetője tart előadást a bűnmegelőzési fórumon Egerben
Oláh-Paulon László r. alezredes, az Országos Rendőr Főkapitányság Bűnmegelőzési osztályának vezetője tart előadást a bűnmegelőzési fórumon Egerben
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az alosztályvezető kiemelte, nagyon gyakorlatias, szereti a kézzel fogható megoldásokat. Nem feltétlen csak programokban gondolkodik, de vannak elképzelései, melyek megvalósításának fontos része, hogy a rendőrség együtt tudjon működni a civil szervezetekkel. 

– Szeretném, ha a rendőrség és a szervezetek közötti kapcsolat megújulna – emelte ki dr. Berndt-Iványi Judit. – A mai program több részből állt, volt egy szakmai egyeztetés a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetőivel, amelyet követett egy kötetlenebb hangvételű fórum, amelyre sokféle területről érkeztek civil szervezetek. 

Az egyeztetés vendége Oláh-Paulon László r. alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési osztályának vezetője volt. 

– Erős túlzással ugyan, de mondhatom, hogy egy kicsit hazaérkeztem, ugyanis a 80-as években Hatvanba jártam középiskolába és Egert, mint megyeszékhelyet havi rendszerességgel látogattam – emlékezett vissza Oláh-Paulon László. – Sok, kellemes emlékem kötődik a városhoz. Ez most egy speciális nap, amelynek a különlegessége, hogy idén januártól olyan országjáró programsorozatot állítottunk fel, amelynek köszönhetően a vármegyei bűnmegelőzési vezetőkön túl a bűnügyi vezetőkkel, kapitányokkal is találkozhatok. Ez az egyik állomás. A bűnmegelőzés területén mindig vannak új kihívások. Ez a találkozás segít abban, hogy együtt gondolkodjunk. Segítsünk egymásnak, hiszen ez a segítség a közös munkát is nagyban előre viheti. Ezt követően pedig találkozhatok azokkal az emberekkel, akik annak a vármegyének, városnak, területnek a civil, társadalmi, önkormányzati, egyházi szervezeteknek a képviselői. Azokkal, akik valamilyen formában tesznek a bűnmegelőzésért, s valamilyen módon már együtt dolgoznak a megyei rendőrséggel, vagy éppen szeretnék, hogy együtt dolgozzanak. Ez a találkozó immár a harmadik ilyen esemény. Az elsőt Székesfehérváron rendeztük, a másodikat pedig Szolnokon. Mind a három eddigi megye különböző módon oldotta meg a fórum megvalósítását, itt Egerben egy igazi kerekasztal megbeszélgetést sikerült összehozni. A mai naptól semmit nem vártunk, csak azt, hogy jobban megismerhessük egymást. 

Az osztályvezető kiemelte: a civil szervezetek azok, akik segítik őket a mindennapi munkájuk során, s akikkel együtt kell tevékenykedniünk. 

– Tudom, hogy a Heves vármegyén belüli településeken dolgozók kiválóan ismerik a saját problémáikat, s azzal is tisztában vannak, hogy milyen korlátokkal, lehetőségekkel rendelkeznek, amelyeket esetleg még nem tudtak kihasználni. Sok mindenben tudunk segíteni egymásnak és biztosan állíthatom, hogy Önök nélkül egy nagyon gyenge lábon álló rendszer lenne a rendőrség. Mi törvények és jogszabályok keretein belül dolgozunk, a legfontosabb szabályrendszerünk a rendőrségi törvény. Ez meghatározza a feladatainkat. Ha le akarom egyszerűsíteni, három nagyon fontos feladata van a rendőrségnek: a már megtörtént bűncselekmények elkövetőinek felderítése, a közbiztonság fenntartása és a bűn megelőzése. Magyarországon jelenleg 42-43 ezer hivatásos kollégánk tevékenykedik különböző szakterületen. Ebből a bűnügyek megelőzésével foglalkozók száma pontosan 372. Nem vagyunk sokan, ezért is tarjuk fontosnak, hogy együttműködjünk a civil szervezetekkel. 

Oláh-Paulon László kiemelte, a kibertérben elkövetett bűncselekmények száma sajnos jelentős, e támadások minden korosztályt érintenek. 

– A kibertámadásnak egyetlen megelőzési módja van: a nyilvánosság! Hiteles tájékoztatást kell adni az embereknek, ezzel tehetjük a legtöbbet a közösségért. Nem szabad bedőlni ezeknek a támadóknak, ehhez viszont fontos, hogy ismerjük az elkövetők módszereit. A tavalyi évben 13 ezer ilyen eset történt, s összesen 16 milliárd kár keletkezett. A rendőrség munkájában ez most a legnagyobb kihívás, s legyőzése még nagyon messze van. A kibertér veszélyes, és az itt történő bűncselekmények megállítására tudatosan kell készülnünk, ebben pedig a civil szervezetek is tudnak segíteni. 

A fórum során dr. Berndt-Iványi Judit ismertette a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési alosztályának tevékenységét. Mint kiderült számos területtel foglalkoznak mint például a család- és gyermekvédelem, iskolai prevenciós programok, áldozatvédelem, megelőző vagyonvédelem, időskorúak áldozattá válásának megelőzése, bűnmegelőzési kitelepülések, iskolaőri tevékenységek, kábítószer egyeztető programok. A szakember kiemelte: bárki válhat áldozattá! Úgy gondolja, a civil szervezetekkel történő kietelpülések, programok segíthetnek felhívni a fiatalabb korosztály figyelmét is az őket érő veszélyekre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában