Vád

2024.05.03. 10:31

Sikkasztás miatt emeltek vádat egy postavezető ellen Hevesben

A Füzesabonyi Járási Ügyészség vádat emelt egy volt postavezetővel szemben, aki a postai befizetéseket saját céljaira fordította.

Molnár Helga

A Füzesabonyi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a nővel szemben, aki a postai befizetéseket saját céljaira fordította – tudatta dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész. A vád szerint a nő 2019 nyarától 2022 őszéig a Magyar Posta egyik – Füzesabonyhoz közeli településen lévő – hivatalában dolgozott mint postavezető. A vádlott ezen túl más – például kézbesítői – feladatot is ellátott munkahelyén.

IMG_5758
20230816 Kömlőd 
Idén bezárnak az 1500 lakó alatti falvakban a posták. Így jár a Kömlődi posta is, ahol az idősek egyelőre nem tudják, hogyan tudják
majd nélkülözni a postát.

Fotó: Flajsz Péter  FP  Komárom-Esztergom megyei 24 Óra  HUSZ
Sikkasztás miatt emeltek vádat egy postavezető ellen Hevesben (Illusztráció)
Forrás: Flajsz Péter

A nő 2022 folyamán 64 készpénzátutalási megbízást késve teljesített. A vádlott átvette a befizetett pénzösszegeket, azonban a befizetett készpénzt nem a befizetés napján könyvelte le. A nő az így rábízott közel 600 ezer forintot saját céljaira fordította, azzal kiegészítette keresetét, továbbá tartozásait egyenlítette ki. Ezen túlmenően a postavezető 21 – összesen 300 ezer forintot meghaladó – készpénzátutalási megbízást nem teljesített, valamint átvett pénzösszegeket nem számolt el hivatalosan. A nő tovább tetézte cselekményeit azzal, hogy 2022 nyarán postai kézbesítőként nem kézbesítette a címzett részére az aktuális havi öregségi nyugellátás címén utalt pénzösszeget, hanem azt felvette és eltulajdonította. A vádlott a kifizetés igazolása végett a nyugellátási utalványt is meghamisította, azt a jogosult helyett aláírta.

A cselekmény elkövetési értéke összesen közel egymillió forint volt, amit a vádlott teljes egészében megtérített. A nő munkaviszonya 2022 októberében azonnali hatályú munkáltatói felmondással megszűnt. A járási ügyészség nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette, továbbá szabálysértési értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás vétsége és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a postavezetővel szemben. A vádiratában a Füzesabonyi Járási Ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés és pénzkezeléssel összefüggő foglalkozástól eltiltást kiszabására tett indítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában