Kert

2024.02.18. 13:33

Tavaszias a február, akad már tennivaló a kertben Hevesben is

Sétáljunk egyet a kertben, s legyen nálunk metszőolló! Mutatjuk, hogy indíthatjuk a kerti szezont.

Barta Katalin

Ideje szemlét tartani kertjeinkben. Vizsgáljuk meg, hogy teleltek fáink, rózsabokraink! Szakszerű metszéssel már most is sokat tehetünk a bőségesebb termésért, virágos kertünkért. 

A késő téli időszak a legideálisabb a rózsák metszéséhez. Eljött az ideje, hogy levágjuk a kiszáradt, elhalt vagy beteg részeket a rózsatőről. A ritkítás csodákat tesz ezzel a virággal, nem szereti, ha túl ágas-bogas a rózsabokor, mert nem jut be elegendő fény és levegő. A kellően ritkított rózsabokor egészséges és könnyebben ellenáll a betegségeknek.

A rózsabokrok tövébe tegyünk szerves talajtakarót, mert az elnyomja  a gyomokat és segít a növénynek megtartani a nedvességet. Ráadásul a szerves takaróból lebomló szerves anyagok szuper tápanyagot jelentenek a rózsának és a környező talajnak. Ettől a tápanyagbombától szépen és gyorsan fog nő majd.

Nézzük meg alaposabban gyümölcsfáinkat is! A jól termő, egészséges gyümölcsfák titka, ha még most metsszük meg őket, a termő időszak beköszönte előtt. Jobban fejlődnek és több gyümölcsöt teremnek a rendszeresen megmetszett gyümölcsfák.

A csonthéjas gyümölcsöt termő fák gyakori betegségei lehetnek a gombák által okozott elváltozások. Metszés előtt ideális az időpont a fák átvizsgálására, hogy nem támadta-e meg esetleg valamilyen betegség – most még időben el lehet csípni a beteg részeket, nehogy elterjedjenek és károsítsák a fa többi részét is.

A kerti tennivalók február hónapban nem érnek véget a rózsák és gyümölcsfák metszésével. A lombhullató fák még pihennek a tavasz beköszönte előtt, mielőtt elkezdik az új bimbókat és leveleket hozni. Ez a nyugalmi időszak a legjobb arra, hogy eltávolítsuk a sérült és beteg ágakat segítve az egészséges növekedést. Hiszen amikor már jönnek az új levelek, késő nekiállni metszeni.

Ne feledkezzünk meg a tápanyag utánpótlásról sem! Érdemes érett, laza komposzttal táplálni a talajt. 

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Csabai István/Új Néplap)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában