Gyöngyösi polgárőrök

2024.04.30. 19:50

Gyöngyös legveszélyeztetettebb környékén adtak át polgárőr bázist + fotók

A Gyöngyös Város Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület ügyeleti rendszerben működteti a konténerirodát. Gyöngyös önkormányzata és támogatók segítségével valósították meg a tervüket.

Szabó István

Átadák a gyöngyösi polgárőr bázist

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Kedden adták át ünnepélyesen a Gyöngyös Város Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület (GYVKPE) új, Fuvaros úti bázisát. A bázishoz a telket Gyöngyös önkormányzata biztosította az egyesületnek, emellett közel 5 millió forinttal is támogatta az iroda kialakítását az elmúlt két esztendőben. Az új konténeriroda telepítését, a szükséges közmű infrastruktúra kialakítását, az ingatlan körbekerítését a gyöngyösi Városi Civil Alaphoz benyújtott 8,5 millió forintos sikeres pályázatból finanszírozta a polgárőr egyesület. Az udvar tereprendezési munkáit, a biztonsági kamerarendszer kiépítését, az irodai eszközök beszerzését önerőből, valamint támogatók segítségével sikerült megoldaniuk. 

Köszöntőbeszédében Hiesz György polgármester arról beszélt, hogy a polgárőrök nagyon sokat dolgoztak azért, hogy elkészüljön a bázisuk. 

– Jó érzés látni, hogy mennyi ember próbál dolgozni a város közbiztonságáért. Idén megdupláztuk a polgárőreink támogatását, hiszen a 3 millió forintos alapot 6 millióra emeltük. Minden olyan technikai eszközt igyekszünk biztosítani, legyen az térfigyelő-, rendszámfelismerő kamera, amelyek a gyöngyösiek biztonságérzetét növelik. Mindez azonban semmit nem érne, ha nem lennének mögötte a lelkes polgárőrök. A családjuk mellett vállalnak szolgálatot, éjszaka is járőröznek rendőrökkel, városrendészekkel. Ha valamit igazán köszönni lehet, akkor ez a munka az – fogalmazott Hiesz György. 

Tóth Ildikó, a GYVKPE alelnöke, szóvivője arról beszélt portálunknak, hogy a polgárőr bázis a közbiztonság javítása és megőrzése érdekében jött létre.

– Azért itt épült fel, mert ez a legveszélyeztetettebb környéke a városnak. Arra törekszünk, hogy egy ügyeleti rendszert alakítsunk ki, s ezzel minden napon legyen itt elérhető polgárőr. Van internetünk, telefonunk, együttműködünk a közbiztonság területén a rendőrséggel, a városrendészettel, közvetlen kommunikációs kapcsolatban vagyunk velük. A bázis a polgárőrök képzésére is alkalmas lesz ezután, mivel ez a saját tulajdonú létesítményünk. Emellett, szeretnénk a körzeti megbízott rendőrnek fogadóórák megtartására helyet biztosítani. Mivel a területen nagyon sok veszélyeztetett fiatalkorú él, a drog elleni küzdelemben felvilágosító foglalkozásokra szakelőadókat szeretnénk meghívni, akik a szerhasználat következményeit ismertethetnék a fiatalokkal a bázisunkon. Az idős embereknek pedig, az áldozattá válás megelőzése céljából tervezzük olyan előadások tartását, ahol megtudhatják, hogy védjék meg az otthonaikat a besurranó tolvajokkal szemben, mit és hogyan tegyenek otthonaik védelmében. A kapunk nyitva áll, bárki fordulhat hozzánk segítségért. Azt ugyanakkor tudni kell, hogy a polgárőrnek önálló intézkedési jogköre nincs. Városrendésszel, rendőrrel szolgálatban kiegészítő tevékenységet végez – a rendvédelmi szervek munkájában segít. Tehát, minden esetben a 112-es segélyhívó számot kell hívni, ha baj van, illetve a városrendészet elérhetősége is megtalálható a weboldalukon. Természetesen, hiszen itt vagyunk, tudunk segíteni, és mi is bekapcsolódunk a védelembe – részletezte Tóth Ildikó.

Az avatószalagot Hiesz György, Kévés Tamás alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője, Juhász János r. ezredes, a Gyöngyösi Rendőrkapitányság vezetője, Völgyi Ferenc, a Heves Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke, valamint Juhász Gábor, a GYVKPE elnöke vágták át. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában