Káprázatos alkotások

2024.04.28. 18:23

A LEGO kiállításon a Neuschwanstein kastély élethű másolatát is látni lehetett + fotók, videó

Több mint 100 ezer LEGO kockát láthattak a hétvégén az érdeklődők a Forrásban. A LEGO kiállításon, az interaktív alkotások mellett játszósarok várta a gyermekeket, de a Neuschwanstein kastély és a szilvásváradi kisvasút is átható volt, természetesen LEGO-ból.

Hornyák Réka

Négy kiállító közreműködésével szerveztek LEGO kiállítást Egerben, a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban. Hatalmas modern városokkal és azok mozgatható részleteivel, történelmi diorámákkal, humoros jelenetekkel, mese- és szuperhősök karakterekkel találkozhattak az érdeklődők akik ellátogattak az egész hétvégés kiállításra. 

LEGO kiállításon a Neuschwanstein kastély élethű másolatát is látni lehetett
Lego kiállítás az egri Forrásban
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Jelen voltak a monumentális művek építői is, akikkel a helyszínen személyesen lehetett beszélgetni a művekről, de akár szakmai tanácsot is nyújtottak. Az interaktív kiállítás egyik főszervezője, Falusi Zoltán elmondta portálunknak hogy ez egy vándorkiállítás, amivel országszerte több városban is megfordulnak, két évvel ezelőtt már voltak egyszer Egerben is. 

– Igyekeztünk más építményeket hozni, mint a legutóbbi alkalommal annak érdekében, hogy minél több mindent tudjunk mutatni a közönségnek. Ebben a szakmában mind máshogyan dolgozunk, az új kiállító, Gábor például igyekszik teljes mértékben lemásolni a valóságot, ez látszik az osztrák házain és a szilvásváradi építményén is. Én azonban a másik részről nem törekszem arra, hogy minél jobban a valósághoz hasonlítson a munkám, hanem sokkal inkább a LEGO figurákhoz próbálom igazítani a városokat – mesélte Falusi Zoltán, szervező, akinek több munkáját is láthatták a látogatók, például a Star Wars, a safari és a strand ihlette építményeit is. 

Elmondta, fontos, hogy valamilyen szinten a valósághoz ragaszkodjanak és ne kizárólag fiktív munkákat készítsenek, hiszen a közönség szereti belelátni a saját életét a LEGO világba.

A LEGO kiállítás összehozza a barátokat és a családokat

Az idei új vendégkiállító, Horváth Gábor is több alkotással érkezett. Egyik műve egy felső-ausztriai fiktív belváros, ami nem egy igazi város másolata, csak stílusában egyezik az ottani épületekkel és ebben két önvezető busz köröz, melyek meg-megállnak a buszmegállókban. Emellett egy kisebb alkotást is kiállított, mely egy igaz történetet mutat be. Elmondása szerint pár éve egy másik kiállításra érkezett, ahol azonban a parkolóban annyira szűkek voltak a helyek, hogy nem tudott normálisan beállni az utolsó helyre és ezt a folyamatot többen is végignézték. Ezt az emlékezetes pillanatot megépítette és a legközelebbi kiállítás alkalmával visszavitte a helyszínre a munkáját, ahol a történetre emlékezőkkel jót nevettek az egészen. Az életszerűség kedvéért pedig interaktív formában készítette el a parkolási próbálkozást, így egy gomb megnyomásával a modellezett autója előre-hátra mozog. Emellett pedig a szilvásváradi kisvasút kicsinyített verzióját is elkészítette a kiállításra. 

– Ezek az építmények mind más és más időtartam alatt készülnek el, de mindegyik munka a tervezéssel kezdődik. Én Felső-Ausztriában lakok, így egy ideig csak ihletett gyűjtöttem a munkámhoz, mert tudtam, hogy azokat gyönyörű 400-500 éves barokk épületeket muszáj megépítenem, de ehhez sokat kellett utaznom. Aztán, amikor körvonalazódott bennem, hogy mit is szeretnék készíteni, akkor kezdetét vette az előzetes tervezés, a rajzolás, a számítógépes tervezés és az alkatrész rendelés, majd végül az építés. Ez a több lépésből álló folyamat összesen 14 hónapot ölelt fel, persze ezt munka, család és barátok mellett csináltam, napi 1-2 órában – részletezte a munkáját Horváth Gábor. 

A Romániából érkezett Felix Mezei az egyik legnagyobb munkáját hozta el Egerbe, a Neuschwanstein kastély élethű kicsinyített mását. Az építmény 57 ezer 640 darabból készült és összesen 42 kilogrammot nyom. 

– 2019. októberében kezdtem bele abba, hogy úgy építsem meg a kastélyt, hogy a lehető legtöbb részletet a lehető legélethűbb módon tudjak visszaadni ebből a kihívásokkal teli karakterisztikájú építményből. Nagyon aprólékosan és pontosan végeztem a tervkészítést és napi 10 óra munkával két és fél év alatt készültem el a tervezettel – kezdte el mesélni a 30 hónapos munkát a LEGO kastély megalkotója, Felix. 

Felix tudomása szerint az ő műve a világ legpontosabb LEGO másolata a Neuschwanstein kastélyról, mind méret, arány és színhűség szempontjából. Az építményéhez megvásárolható egy útmutató, mely alapján bárki megépítheti a LEGO kastélyt - már ha van rá ideje, hiszen csak az útmutató több mint 6280 oldalas. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában