Vélemények

2024.05.09. 18:35

Panaszok, javaslatok és kisebb átszerveződés is témája volt az Egri Civil Kerekasztal ülésének

Az Egri Civil Kerekasztal májusi ülése az elmúlt egy hónapot foglalta össze továbbá változások léptek életbe. Többek között várost érintő kérdésekről, a hálózati bizottságokról és munkacsoportokról, valamint a Pro Agria díj előkészítéséről esett szó.

Hornyák Réka

Szerda délután tartották az Egri Civil Kerekasztal (ECK) májusi ülését, ahol a 24 tag négy napirendi ponton ment végig. A napirendek előtti felszólalás során Farkas Attila alpolgármester köszönetet mondott a civil szervezetek munkájáért és Eger önkormányzata nevében elismerését fejezte ki a Föld napja alkalmából szervezett sikeres programért. Elmondta, hogy a helyi Év Fája szavazás lezárult és az egriek döntése alapján az érsekkerti platán fát nevezik az országos Év Fája versenyre. Ennek és ezzel együtt Eger népszerűsítésére a civilek, ezzel pedig a lakosság segítségét kérte az alpolgármester. 

Az Egri Civil Kerekasztal 24 taggal ülésezett májusban
Az Egri Civil Kerekasztal 24 taggal ülésezett májusban
Forrás: Hornyák Réka/Heves Megyei Hírlap

A felszólalás során több, a város lakosságát is érintő észrevétel merült fel. Jelezték Farkas Attilának azt, hogy az érsekkerti platán fa alá érdemes lenne padokat telepíteni, úgy, mint ahogyan régen is volt, hiszen sokan szeretnek kijárni pihenni vagy beszélgetni az érsekkert ékkövéhez. Pár panasz is felütötte a fejét, például megkérdőjelezték azt, hogy kik és miért festették át feketével az Eger-patak melletti, az 1878-as nagy árvíz szintjét jelző táblákat, valamint nehezményezték azt is, hogy még mindig nem került vissza a helyére az Érsek utca táblája. Farkas Attila biztosította a jelenlévőket a jelzett problémák továbbításáról és mihamarabbi megoldásáról. 

Domboróczki Tamásné, az ülés soros elnöke tájékoztatta az egybegyűlteket arról, hogy május 22-én, szerdán tartanak majd meghallgatást a város polgármesterjelöltjeinek. Kiderült a jövő évi Civil Randevú és az Egri Civil Fórum időpontja is, előbbit 2025. február 7-én, utóbbit pedig 2025. április 2-án szervezik majd meg. 

Az Egri Civil Kerekasztal ülésen négy napirendi pontot beszéltek át

Az első napirendi pont a hálózati bizottságok és munkacsoportok kialakítása volt, melyet hosszabb ideig tartó egyeztetés után sikeresen beosztottak. Egy fővel bővültek a hálózati munkacsoportok, valamint kialakították a hálózati bizottságot is, ezzel lezárult ennek a folyamatnak az alakulása. 

A második napirendi pont a hálózati kommunikáció és a stratégiai tervezés lépéseiről szólt volna, azonban előzetes egyeztetések elmaradása miatt a napirendi pontot később tárgyalják. 

A harmadik pont a szekcióbeszámolóké volt, a környezetvédelmi és urbanisztikai, valamint a szabadidő szekció beszámolói hangzottak volna el, ennek  lényegét többen is megkérdőjelezték.  Felvetették, hogy nincs szükség a közös megbeszélésre, hiszen előzetesen mindenki kiküldte minden szekciónak az összefoglalóját, ezért nem érdemes még egyszer azt átbeszélni és ezzel az időt húzni. Ez a felvetés kisebb felháborodást váltott ki, hiszen – az ellentétes érvek szerint – ennek a két szekciónak hangsúlyos programjai voltak az elmúlt időszakban, úgy mint a Föld napja vagy az Ismert egriek más szerepben. Végül arra jutottak a civil szervezet tagjai, hogy szükség lenne a szekcióbeszámolók újraértelmezésére: elvetették a régi felállást és ezentúl új formában, programismertetőként fogják átbeszélni a lényeges, több szekciót érintő programokat. 

Végül, de nem utolsó sorban pedig szót ejtettek a Pro Agria civil szakmai díj döntés előkészítéséről és a szavazásról, mely titkos szavazás útján történik majd. Pontos időpont még nem ismert, de az előkészítés már zajlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában