Semmi pánik

2024.05.04. 18:58

Riadalmat okozó híreszteléseket cáfolt a detki polgármester

Stefanovszki Tamás közleményben tájékoztatott, hogy a tervezett vezeték nyomvonalának távolsága megfelelő Detktől. Aggodalomra az óvodával kapcsolatban sincs ok, hangsúlyozta a polgármester.

Szabó István

Stefanovszki Tamás polgármester szerint nem veszélyezteti a lakosságot a vezeték

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Közleményt adott ki Detk önkormányzatának közösségi oldalán Stefanovszki Tamás polgármester azzal kapcsolatban, hogy a Facebookon különböző híresztelések láttak napvilágot az MVM Mátra Energia Zrt-ben létesítendő 650 MW teljesítményű kombinált ciklusú gázturbinás (CCGT) erőmű 400 kV-os termelői vezetékének nyomvonalával kapcsolatban. A híresztelések egyesek számára riadalmat okozhatnak, tette hozzá a polgármester.

Térképen látható a vezeték tervezett nyomvonala
Térképen látható a vezeték tervezett nyomvonala
Forrás: Detki Önkormányzat/Facebook

– A Heves Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Osztálya előzetes vizsgálati eljárást folytatott a szóban forgó termelői vezeték létesítése kapcsán. Az eljáráshoz benyújtott előzetes vizsgálati dokumentáció alapján a vezeték tervezett nyomvonala a legközelebbi detki lakóépülettől – Szabadság utca Sport utca felőli vége – is 135 méterre van. A Rákóczi Ferenc utca felső részén lévő épületek ettől jóval távolabb, mintegy 250 méterre találhatóak. A vezeték tervezett nyomvonala a konyhától és a sportöltözőtől 290 méter távolságban van -írta a polgármester. 

- Ami az óvodával kapcsolatos aggodalmakat illeti, a CCGT erőművet 2026-nál előbb nem helyezik üzembe, az óvoda felújítása pedig már 2025 nyarára befejeződik, így a gyermekek elhelyezése szempontjából a tervezett nyomvonal semmilyen jelentőséggel nem bír. Összefoglalva: a vezeték tervezett nyomvonalának távolsága mind a lakóépületektől, mind a közösségi épületektől megfelelőnek mondható. Meg szeretném említeni, hogy az előzetes vizsgálati eljárás megindításáról szóló hirdetmény – amelyben fel volt tüntetve az eljárás dokumentációjának elérhetősége – február és március hónapokban ki volt függesztve az önkormányzat hirdetőtábláján, így bárki hozzáférhetett volna az anyaghoz – fogalmazott a közleményében Stefanovszki Tamás. 

A polgármester a tervezett nyomvonal Detkre vonatkozó releváns részeit is közzétette az önkormányzat Facebook-oldalán.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában