Gyermekeink

2024.05.04. 15:25

A szeretethez a tiszteleten át vezet az út – elkezdődött a Születés Hete Egerben

Szombaton kezdődik és a következő hétvégéig tart a születés heti programsorozat Egerben. A testi-lelki segítségnyújtástól kezdve a közösségépítésen és a jó kommuikáción át mindenhez kérhetnek tanácsot az érdeklődők. A Születés Hete programsorozat részeként magasba emelték a gyermekeket íegerben és Hatvanban is.

Szabadi Martina Laura

Az Összhang Közhasznú Egyesület idén is megrendezi Egerben a Születés Hete programsorozatot május 4. és 12. között, az idei téma a tisztelet.  2009-ben azért jött létre az Összefogás a Szülés-Születés-Szoptatás Humanizációjáért Közhasznú Egyesület, hogy tevékenységével felhívja az édesanyák figyelmét a természetes vajúdási - szülési folyamatra; valamint az anyatejes táplálás és a szoptatás fontosságára és mindezek megvalósításához gyakorlati segítséget nyújtson. Céljuk, hogy tevékenységünkkel hozzájáruljunk az optimális életkezdet általános gyakorlattá tételéhez szükséges szemléletváltáshoz. Szombat délelőtt az Agria Parkban a Gyereket a magasba, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom eseménye volt az első program szülők és gyermekeik számára.

Magasba emelték a gyermekeket a Születés Hete programsorozat részeként
Magasba emelték a gyermekeket a Születés Hete programsorozat részeként
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Réti Erika a szervező egyesület helyi képviselője elmondta, 7 évvel ezelőtt indult a kezdeményezés, a magasba emeléssel egyrészt a gyermekvállalás és a családok testi lelki egészségére hívják fel a figyelmet. Másrészt a kutatások alapján arra lehet következtetni, hogy sokszor a szülők több gyermeket szeretnének, de  akörülmények, az élethelyzetek miatt nem születnek meg.

– A harmadik gyermek a népmesék hőse, a boldog, leleményes testvér. A magasba emelés szimbolizálja azt, hogyan neveljék a szülők a gyermekeket. A programokkal minden korosztálynak próbálunk kedveskedni, az arcfestéstől a kézműveskedésen át a moziig szerveztünk programokat. A Ringató a zenei, művészeti nevelés fontosságára hívja fel a figyelmet, a családi közösségteremtő erő egyik fontos eszköze – ismertette. Elmondta, a tisztelet mint idei téma nagyon fontos alapvetés az emberi kapcsolatokban.

Havanban is magasba emelték a gyerekeket
Havanban is magasba emelték a gyerekeket
Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

– Ahhoz, hogy eljussunk a szeretethez, a tiszteleten át vezet az út. A felnőtteknek nem csak az a feladata, hogy felneveljék a gyermekekt egészséges felnőttekké, ők is rengeteget tanulhatnak tőlük ha lelassulnak, odafigyelnek rájuk. A tisztelet nem csaka  hierarchiát jelenti, egy alapvető emberi tulajdonságnak kell lennie, s a szülőknek is meg kell adniuk a gyermek felé. Amennyit adunk, annyit kapunk – tisztelnünk kell a gyermek gondolkodását, a választását, tanítani pedig jó példával lehet – fogalmazott.

Az egyesület célja, hogy támogassák a családokat intellektuálisan és érzelmileg a megváltozott élethelyzethez való alkalmazkodásban, támogatást nyújtsunk számukra a mindennapokban. Tevékenységi körünk változik, bővül a gyerekek növekedésével, igényeivel, szükségleteivel. A több mint egy hetes eseménysorozaton számos programon vehetnek részt, melyek néhány kivétellel teljesen ingyenesek. A hét folyamán lesznek előadások például a szülés hatásáról a női testre, a gyermekjogokról, érzések és szükségletek a kisgyermekes családban témában is tartanak előadást, hiszen friss szülőként minden igényt háttérbe szorítva a babára fókuszálunk, de kérdés, meddig fenntartható ez az állapot. A szükségletek, érzések megfelelő kommunkálásáról az Összhang Egyesület Barkóczy utca 11. szám alatti székhelyén lesz hétfő délután. Lesz előadás hétfőn a gyermekágyi előkészületekről, kedden pedig gyermekgondozási gyakorlatokról is. A programok nagy része kisbabákkal, kisgyermekekkel is látogatható, kivéve a kifejezetten felnőtteknek szóló programokat. Azokat az eseményeknél külön jelölik. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában