Ifjú művészek

2024.05.10. 12:00

Beszámoló a Parafrázis 2023 Országos Festészeti Versenyről

Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorlójában került megrendezésre az Országos Parafrázis 2023 Festészeti Verseny döntője, amin 324 diák alkotását három fordulóban értékelte a szakmai zsűri.

Heol.hu

A záróünnepségen lehetőség nyílt a döntős művek megtekintésére Országos Parafrázis 2023 Festészeti Verseny

Forrás: Beküldött fotó

Az Országos Parafrázis 2023 Festészeti Verseny döntője kiemelkedő esemény volt a művészeti közösség számára. A rendezvény április 26-án volt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorlójában, az Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében Egerben, ahol számos tehetséges fiatal művész mutathatta meg alkotásait. Az esemény célja az volt, hogy ösztönözze és elismerje az ország legtehetségesebb fiatal festőinek munkáit - tudatta portálunkkal Domoszlai Orsolya, főigazgató-helyettes. 

A szakmai zsűri értékeli az alkotásokat (balról: Kótai Tamás, Orosz Osaba, F. Balog Erzsébet)
A szakmai zsűri értékeli az alkotásokat (balról: Kótai Tamás, dr. Orosz Osaba, F. Balogh Erzsébet)
Forrás: Beküldött foró

A verseny három fordulóból állt. Összesen 36 iskola adta be 324 diák jelentkezését. Mindhárom fordulóra érkezett alkotásokat szakmai zsűri értékelte. A helyszíni döntőn megrendezett kiállításon a döntős alkotók kiemelkedő középdöntős festményei voltak megtekinthetők.

A verseny fő témája a parafrázis volt, így a kiállított festmények között sokféle megközelítés és stílus képviseltette magát. Voltak tájképek, absztrakt művek, valamint figuratív alkotások is, amelyek mindegyike izgalmas és gondolatébresztő volt.

A zsűri elnöke, Dr. Orosz Csaba, ARTtrasfer és Kondor Béla díjas képzőművész és művészetpedagógus, az MKE általános oktatási rektorhelyettese, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Képzőművészeti és Művészetelméleti Intézet egyetemi docense volt.A zsűri tagjai: Kótai Tamás, Munkácsy-díjas festő-és grafikusművész, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Képzőművészeti Tanszékének egyetemei docense és F. Balogh Erzsébet képzőművész, egykori egyetemi docense volt.

A neves művészek és képzőművészeti szakemberek alaposan megvizsgálták és értékelték az összes döntős alkotást. A díjazottak kiválasztása nehéz feladatnak bizonyult, mivel a festmények színvonala magas volt, és a hat korcsoport 120 tehetséges fiatal résztvevőjének alkotását bírálták.

A rendezvény záróünnepségén az elismerések átadása mellett lehetőség nyílt a résztvevőknek és a közönségnek a döntős művek közelebbről történő megtekintésére és az alkotókkal való beszélgetésre.

Domoszlai Orsolya, az Alapfokú Művészeti Iskola és Technikum főigazgató-helyettese, az országos verseny főszervezője megnyitó beszédében elmondta, az alkotás varázsa nemcsak az esztétikában rejlik, hanem azokban az érzelmekben és gondolatokban is, melyeket az ifjú művészek szívből jelenítenek meg. Minden ecsetvonás egy történetet mesél el, egy élményt közvetít, vagy egy álmot idéz, ezért valamennyi ma készülő alkotás egyedülálló és értékes. A több hónapon át zajló verseny nemcsak a dicsőségről, az eredményről szól, hanem a művészeti közösség erejéről és összetartásáról is. A helyszíni döntőn az alkotás folyamata olyan élményeket és kapcsolatokat teremt, melyek hosszú távon meghatározzák a művészetet és a művészek közösségét.

Összességében az Országos Parafrázis 2023 Festészeti Verseny egy nagyszerű alkalom volt arra, hogy a tehetséges fiatal művészek megmutathassák képességeiket és megoszthassák inspirációikat. A rendezvény sikerét a résztvevők lelkesedése és a támogató közönség nagy érdeklődése is biztosította.

A háromfordulós verseny a "Tanulmányi és művészeti versenyek megrendezésének támogatása" címmel kiírt NTP-TMV-23-0036 számú pályázat alapján került megrendezésre, amelyet a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Tehetségprogram támogatott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában