Internetes csalás-sorozat

2024.04.24. 10:10

Szökésben a netes csaló: több, mint 30 embert tévesztett meg a kamu hirdetéseivel

Kihallgatása után megszökött a hatóság elől az álhirdetésekből élő netes csaló.

Heol.hu

Az Egri Járási Ügyészség egy nő ellen emelt vádat, aki egy népszerű online hirdetési oldalon kínált eladásra olyan – főleg műszaki – árucikkeket, amikkel valójában soha nem rendelkezett - közölte portálunkkal dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész. 

A vád szerint a nő 2021 májusától több mint hat hónapon keresztül bevételeit interneten elkövetett bűncselekményekből fedezte. A vádlott módszere az volt, hogy főleg mobiltelefont, hangszórót, okosórát vagy éppen fülhallgatót hirdetett meg úgy, hogy a termékek eladása valójában nem állt szándékában, sőt, azokkal egyáltalán nem is rendelkezett. A nő célja kizárólag a termékek vételárának vagy annak egy részének – mint előlegnek – a csalással történő megszerzése volt. A hirdetésekre az ország különböző pontjairól jelentkeztek a sértettek, akikkel a vádlott telefonon vagy az internetes oldal felületén, írásban tartotta a kapcsolatot - részletezte a helyettes sajtószóvivő ügyész. 

Kiemelte, a nő által megtévesztett sértettek az egyeztetések után a vádlott által megadott bankszámlára utalták a jellemzően 50 ezer forintot el nem érő összegeket. A csaló ezután a sértettek számára elérhetetlenné vált. Az ügyben összesen 33 sértett érintett. A vád tárgya 2 rendbeli kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és 31 rendbeli szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás vétsége.

Dr. Gubala Ádám Miklós kifejtette, a vádlott gyanúsítotti kihallgatását követően ismeretlen helyre távozott, a lakcímének, értesítési címének, tényleges tartózkodási helyének, illetőleg kézbesítési címének megváltozását az eljárást folytató hatóságokkal nem közölte, így megalapozottan feltehető, hogy a büntetőeljárás elkerülése érdekében elérhetetlenné vált, ezért az ügyészség távollevő terhelttel szemben emelt vádat. A vádiratában az Egri Járási Ügyészség azt indítványozta, hogy a nőt a bíróság ítélje végrehajtandó szabadságvesztésre és tiltsa el a közügyek gyakorlásától. A vádhatóság indítványt tett arra is, hogy a bíróság rendeljen el vagyonelkobzást az elkövetővel szemben. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában