Heol.hu Videó

2024.04.24. 19:00

Magyar népviseletben ropták az atkáriak a táncházban

A falu apraja-nagyja hagyományos népi öltözetben táncolt. A Magyar népviselet napjából hagyományt szeretnének teremteni Atkáron.

Szabó István

Szerdán Atkáron a falu apraja-nagyja népviseletbe öltözve ünnepelte a Magyar népviselet napját. Ez a nap egy 2015 óta létező magánkezdeményezés, Hrágyel Dóra ötletére indult, kezdetben Egy nap népviseletben elnevezéssel. Célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar kultúrához kapcsolódó közös értékeinkre, a népviseletek sokszínűségére és szépségére, továbbá szorgalmazza a kontinenseken átívelő, a magyarul beszélő embereket megmozgató csodás, népviseletes nap megtartását. 

Táncház Atkáron a magyar népviselet napján
Táncház Atkáron a magyar népviselet napján
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Atkáron az Árnyaskert óvoda kezdeményezésére, az önkormányzat támogatásával került sor a színpompás, látványos, szebbnél szebb öltözeteket felvonultató délutánra, amelyet táncház koronázott meg az egerszalóki Tekergő Zenekar muzsikájára. Tujner Gabriella óvónő, az esemény ötletgazdája arról beszélt portálunknak, hogy nagy örömmel vesznek részt a Magyar népviselet napi országos programban.

– Hagyományt szeretnénk teremteni ebből a napból Atkáron, hogy felelevenítsük a régi korok viseletét, táncait. Többféle tájegység népviselete megjelent ma, nemcsak a helyi palóc, de például a kalocsai, a kalotaszegi, a beregi hagyományos öltözetek is. Az volt a tervünk, hogy minél többen legyünk népviseletben, méghozzá annak a településnek vagy tájegységnek az öltözetében, ahonnan származunk. Az sem volt gond, ha valaki csak egy pántlikát, vagy egy korabeli mellényt talált otthont, elég volt azt magára öltenie. Természetesen örömmel vártuk azokat is, akik csak nézelődni, vagy egy jót táncolni szerettek volna – részletezte Tujner Gabriella.

Sándorné Deme Henrietta, az óvoda intézményvezetője elmondta, hogy az intézményükben is nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre. A csoportszobákban, az öltözőkben a jeles alkalmakkor megjelennek az aktuális ünnep tradicionális kellékei. Az esemény fővédnöke, Kocsis Attila polgármester, a megnyitójában úgy fogalmazott, egy nagyon jó buli van készülőben.

– A magyar népviseletek annyira szerteágazóak, hogy tulajdonképpen ahány falu, annyi népviselet létezik. A legismertebbek közül láthatjuk itt is a kalocsait, a kalotaszegit és a mezőségit is. Ezekről azok is hallottak már, akik egyébként nem szoktak népviseletbe öltözni. A kalocsai népviselet például olyan részletgazdag és kidolgozott, hogy elkészítése sokszor egy élet munkája. Bízom benne, hogy hagyományt teremtünk Atkáron a tradicionális ruhák bemutatásával – fogalmazott Kocsis Attila.

A legügyesebb kezű atkáriak benevezhettek a Ki Mit Tud Sütni? vetélkedőre is. A megmérettetésen azok a sütemények, kalácsok, pogácsák versenyeztek, amelyeket mindenki a saját vidékén tanult meg elkészíteni. A díjak az elismerő szavak és a boldog mosolyok voltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában