Hagyományaik és értékeink

2024.04.27. 15:26

Noszvaj volt a középpontban az országos Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napján + fotók

Országszerte és a határon túli helyszíneken megidézik a múltat, bemutatják a vidéki életmód szépségeit, a régi idők mindennapjait, valamint a hagyományos gazdálkodás és lakóházak világát. Az idei Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja központi helyszíne a Noszvaji Gazdaház és a szomszédos présház, ahol különleges programokkal várták a látogatókat.

Hornyák Réka

A hagyományokat követve idén is kitárta kapuit a Noszvaji Gazdaház és országosan több mint 80 másik tájház. A Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, a magyar népi kultúra színes világát és a múltból ránk maradt értékeket hivatott bemutatni. A mára mára országos vonatkozású eseményt idén, a Szent György napját követő hétvégén, április 27-én és 28-án rendezték meg. 

Noszvaj volt a középpontban az országos Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napján
Noszvaj volt a középpontban az országos Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napján
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Ami összetart minket, országos szinten a többi tájházzal és szabadtéri múzeummal az a közös hitvallás, ami az épített kultúra, a tárgyi kultúra, és szellemi örökségünk megóvására, bemutatására és megélésére irányul. Ma, itt Noszvajon mind a három örökség megélésére van lehetőségünk a Gazdaház udvarán. A noszvaji előadások mellett a helyi gasztronómiába és a régi hagyományainkba is betekinthetnek a jelenlévők, hiszen májuskosár készítésre is sor kerül ma, ami talán egyedül ezen a tájegységen volt jellemző. Ezek a hagyományok határozzák meg a noszvaji identitást, ezért vagyunk ma egy 776 éves település, mert ezeket az értékeket fenntartjuk és van mihez ragaszkodnunk – hangzottak el Szabó Péter, a noszvaji polgármester gondolatai a nyitóbeszédében. 

Úgy fogalmazott, hogy a noszvajiak  mindig dolgos emberek hírében álltak, akik folyamatosan a jövőre terveztek és ez még ma is ugyanígy van. Ezt az is bizonyítja, hogy a kultúra megélésének egy teljesen új helyszíne van jelenleg is kialakulóban, a Gazdaházzal szemben lévő Mátyás téri skanzen. Ehhez a beruházáshoz 40 ingatlant vásárolt meg az önkormányzat, melyeket felújítanak majd. Már most is vannak támogatóik, így eddig összesen 700 millió forintot tudnak fordítani a kultúra megőrzésére. Várhatóan öt év múlva lesz látható teljes pompájában a skanzen. 

11 órakor élmény túra is indult, ami alatt a riolittufa alapkőzetben, a XIX.. században létrejött gádoros pinceházakat, barlanglakásokat tekinthették meg az érdeklődők. 

– Nem véletlen, hogy a Tájházak Szövetségének a székhelye is Noszvajon van, úgy gondoltuk, mivel a szövetség ügyvezető elnökének, Hegedűsné Majnár Mártának a szülőföldje, otthona, munkahelye és szíve is itt van, így itt dobog a Tájházak Szövetségé is. 2013-ban egy januári nagyon hideg hajnalban pattant ki a Tájházak Napjának gondolata a fejemből, mely nagyon jó fogadtatásra talált, így az év Szent György napján rendeztük meg először ezt a kulturális ünnepet. A Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja elsősorban rólunk szól, a helyi lakosokról, akik az ünnepelt településen nőttek fel – fogalmazott beszédében dr. Bereczki Ibolya, a Magyarországi Tájházak Szövetségének elnöke. 

A Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja népszerű hazánkban és határon túl is

Több mint 80 tájház csatlakozott idén ehhez a naphoz, hazánkból és határon túlról is, például Ipolyszalkán is. Ez a programsorozat több napos, egész hétvégés és a célja az, hogy olyan hagyományokat, örökséget hozzon elő, melyek jellemzőek az adott településre, annak múltjára. Ilyen például Noszvajon a májusfa és a májuskosár. 

Szent György napjához kötődve, ezen a különleges napon a tájházak és szabadtéri múzeumok országszerte kitárják kapuikat és szívüket vendégeik előtt és együtt, a jó időben ünnepelhetjük a tavaszt és az újjászületést. A helyi lakosok mellett fontosnak tartották a szomszédolást is, a környékbeli települések bevonását, a kapcsolatok megerősítését, így idén például Szomolya és Bogács is képviselteti magát, egy-egy sátorban mutatják be értékeiket, valamint hagyományőrző csoportjaik is fellépnek a gazdaház udvarán. 

Országszerte minden tájháznál és szabadtéri múzeumnál izgalmas és színes programokkal, egyedi lehetőségekkel várják a látogatókat, akik betekintést nyerhetnek a paraszti kultúra gazdag hagyományába. Mindemellett kézműipari portékák között válogathatnak és tájjellegű ételek kóstolásával egybekötve élvezhetik múlt kincseit. 

A Gazdaház udvarán kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatták az elfoglaltságukat, hiszen népzenei előadások és hagyományőrző műsorok is voltak. Ezek mellett meg lehetett nézni, hogy hogyan sül az igazi kemencés lekváros bukta és üstben főtt levest ebédelhettek a látogatók. Foglalkozásokat tartottak nemezelők, gyertyaöntők, kosárfonók és mézeskalács készítők, de lehetett készíteni májuskosarat is. Azonban ajándékból sem volt hiány, bőven lehetett válogatni a helyi termék- és kézműves vásáron. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában