Heol.hu Videó

2024.05.09. 11:45

A 8 egri polgármesterjelöltből 6 írta alá a választási etikai kódexet

Hagyomány Egerben, hogy az Agria Universitas által készített etikai kódexet aláírják a jelöltek a választás előtt. A választási etikai kódexben például megfogalmazzák, hogy válaszóik bizalmát nem a többi jelölt lejáratásával igyekeznek megszerezni. Mirkóczki Ádám és Pápai Ákos sem írta alá.

Szabadi Martina Laura

– Korrektségre kell törekedni tisztességes, emberi viszonyra, a másik tiszteletére. Ezért hozta létre 2010-ben az Agria Universitas Egyesület a Választási Etikai Kódexet, melyet azóta minden alkalommal aláírhatnak a jelöltek – mondta dr. Horváth Ágnes, az egyesület elnöke csütörtök reggel a választási etikai kódex aláírásán az egri városházán. Az Agria Universitas ajánlotta fel a polgármesterjelölteknek a lehetőséget a 2024-es önkormányzati választás előtt is, ezzel 6 jelölt élt. Horváth Ágnes elmondta, felnőttek lévén „nem a mesék világában élünk”, de ha tudnak, akkor meg kell próbálni javítani a jelenlegi helyzeten: mint mondta világszinten mélyponton van a politikai kultúra.

HMM_0017
Vágner Ákos, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje is aláírta a választási etikai kódexet
Vágner Ákos, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje is aláírta a választási etikai kódexet
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Az együttélés lesz veszélyben, ha nincs visszaút. Célunk, hogy a politikai kultúra emelkedjen. Bízom benne, hogy minden lejtő után jön egy emelkedő időszak. A 8 polgármesterjelöltből 6 van itt, Mirkóczki Ádám jelenlegi polgármester nem tud részt venni, de tett egy nyilatkozatot – mondta. Dr. Pápai Ákos (Mi Hazánk Mozgalom) az esemény előtt jelezte az elnöknek, hogy nem kíván részt venni, mert nem ért egyet a kódex azon pontjával, hogy ha valaki megsérti a kódex valamely pontját, akkor a többi jelölt közös nyilatkozatot tehet arról. A jelöltek közül jelen volt  Vágner Ákos (Fidesz-KDNP), Orosz Ibolya (független), Domán Dániel (MKKP), Pál György (DK, MSZP, Momentum, Párbeszéd- ZÖLDEK), Tarsoly József (független), Oroján Sándor (Egerért Most Egyesület).

– Már 2010 óta hasonló tartalommal írjuk alá a kódexet ami nem jogi nyilatkozat, hanem politikai deklaráció. Bízom abban, ez segít, hogy a választás során egymás családja és az alapvető emberi értékek védve legyenek és aki aláírja példát mutat a többi embernek is, hiszen egy település vezetésére készülnek, ennek során pedig azokkal is együtt kell működni, akiket nem szeretünk – fogalmazott, majd a jelöltek aláírták a dokumentumot.

Az elnök az esemény végén olvasta föl Mirkóczki Ádám (Civil Közéleti Egyesület) nyilatkozatát, melyben egyrészt kifejti, hogy 2010-óta szinte minden választáson aláírta, illetve pontjaival egyetért, de hetek óta zajlik ellene egy „gyűlöletkampány”, az önkormányzatot lehallgatták, s szerinte ez bűncselekmény. A szövegben kitért arra, hogy a többi jelölt ezzel kapcsolatban nem nyilvánult meg, s mivel kihívói „nem ítéltek el ezt a gyalázatot”, ezért nem szeretne velük együtt aláírni. Egyébként éppen a másik hiányzó, Pápai Ákos a múlt héten tartott sajtótájékoztatót, amin azt mondta, szerinte nem bűncselekmény kategória lehet a hangfelvételek készítése.

Dr. Horváth Ágnes kérte, hogy a nyilatkozatot az eseményen a résztvevők hagyják kommentár nélkül. Majd felajánlotta, hogy az egyesület csinál egy olyan képzést, – ha igény van rá – amely segít az együttműködésben a következő testületnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában